Nov 12, 2024 13:25

Föredrag 3december 18.30. Natalia Ganuza: Förortssvenskans plats i det flerspråkiga Sverige

Förortssvenskan har undersökts av svenska språkforskare sedan 1980-talet. Tidigt ute var Ulla-Britt Kotsinas studier av ungdomsspråk i Rinkeby och Botkyrka; begreppet Rinkebysvenska blev allmänt känt. Forskarnas intresse riktades till en början framför allt mot sådana drag i förortssvenskans grammatik och ordförråd som avvek från standardsvenskan. I början av 2000-talet tar förortssvenskan plats i svensk skönlitteratur med Aleijandro Leiva Wengers novellsamling Till vår ära, 2001, och Jonas Hassen Khemiris Ett öga rött,2003. Våldsamma mediedebatter utbryter. En del angriper förortssvenskan som ett sexistiskt och torftigt språk som håller talarna förtryckta i språklig vanmakt och utanförskap. Andra pekar på den språkliga kreativiteten och uttrycksfullheten,och lyfter fram att talarna ofta också behärskar standardsvenska och anpassar sitt tal efter situationen. Senare forskning har vid sidan av uttal, ordförråd och grammatik lika mycket kommit att intressera sig för attityder till och föreställningar om förortssvenskan, både bland talarna själva och bland utomstående.

Natalia Ganuza disputerade 2008 på en avhandling om bruket av den så kallade XSV-konstruktionen (i morgon jag kommer; då han sprang) bland förortstalare. Sedan kom hon att forska om flerspråkighet och utbildning i Sverige, och om språklig variation som har samband med migration och invandring.

År 2020 blev Natalia professor i Uppsala i svenska med inriktning mot sociolingvistik. För närvarande arbetar hon med två forskningsprojekt, det ena om olika formerav minoritetsspråksundervisning i Sverige, det andra om sociolingvistiska perspektiv på svensk samtidslitteratur och hur flerspråkigheten tar plats i den.

Den som vill vara riktigt ambitiös och läsa på i förväg till mötet kan söka upp en forskningsartikel av Natalia i ett färskt nummer av tidskriften Text & talk ”Turning talk into text: The representation of contemporary urban vernaculars in Swedish fiction”. https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/text-2023-0084/html

Mötet äger rum tisdagen den 3 december, kl. 18.30 på Rigagatan14 (T-banaKarlaplan). Det är öppet för alla intresserade. Fri entré, men 70 kronor för den som vill delta i eftersits med lite förtäring. Förhandsanmälan är inte obligatorisk, men mycket önskvärd, gärna flera dagar i förväg och alldeles särskilt om man vill delta i eftersitsen. Vi behöver veta ungefär hur många som kommer! Anmäl till Unn.Hellsten@gmail.com