Onsdag 9 april kl.18.30. Helena Bodin: ”Det stora trolldomsoväsendet” – sann berättelse eller saga?
Föredragetutgår från trolldomsprocesserna i Ångermanland (Torsåker–Ytterlännäs–Dal)1674–75. Det tar särskilt upp Jöns Hornaeus skrift Sannfärdig berättelse(1740;1771) som ger upplysningstidspräglade förklaringar till ”det storatrolldomsoväsendet”. Särskilt intressant är vad Hornaeus berättar om det sena 1600-talets barnkultur och kyrkans satsning på läsundervisning. Det har i sintur inspirerat senare tiders skönlitterära berättelser, inte minst vår tids barnlitteratur. Synen på barnens roll vid trolldomsprocesserna jämförs för tre olika tider – slutet av 1600-talet, i Hornaeus 1700-talsskrift och i C.J.L. Almqvists lkända dikt, ”Häxan i Konung Carls tid”. Hur fungerar skönlitteraturen som minneskultur?
Om man vill läsa eller lyssna på något i förväg rekommenderar Helena ett avsnittav Bildningspodden/Anekdot från 2017 https://anekdot.se/bildningspoddavsnitt/46-haxprocesserna/ där hon medverkar, eller en essä i tidskriften Signum om Ulla Isakssons roman Dit du icke vill (1956), https://signum.se/artikelarkiv/dit-du-icke-vill/.
Man kan också besöka utställningen Häxor på Historiska museet, eller på nätet det lokala Häxmuseet i Prästmon i Ångermanland, https://haxmuseet.se/.
Helena Bodin är professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet där hon bland annat undervisar på kursen "Häxor och trolldomsprocesser i svensklitteratur" (7,5 hp). (Den ges som sommarkurs på distans och under senare delen av höstterminen som kvällskurs, lokalt på SU, https://www.su.se/sok-kurser-och-program/lvgn18-1.709909.) Helena arbetar för närvarande med en artikel om barnens rolleroch röster under trolldomsprocesserna, och hur de förmedlats i senare tiders skönlitteratur.
Mötet äger rum på Rigagatan 14, 1 tr, i sällskapsrummet i Carl och Emmy Settervalls stiftelse. Det är öppet för allmänheten. Det är fri entré, men den som vill delta i en eftersits med lite bröd, ost och vin betalar 70 kr. Förhandsanmälan är inte obligatorisk, men mycket önskvärd. Vi behöver veta ungefär hur många som kommer, särskilt till eftersitsen. Man anmäler sig till <unn.hellsten[at]gmail.com> Välkommen!