Sep 2, 2024 17:30

Program hösten 2024

Tisdagen den 17 september 13.30 – 15.00. Visning av nya Slussen

Ett unikt tillfälle att få en visning av nya Slussen på plats. Vivi Dijkstra, verksam i Slussenprojektet, visar först modeller och korta filmer i Slussenrummet för att sedan leda en visning från Guldbron. Samling i Slussenrummet, Södermalmstorg 4. Kostnadsfritt, men kaffe/te och kanelbulletill självkostnadspris 50 kr. Deltagarantalet begränsat till 22 personer. Medlemmar har förtur. Vill man ta med en gäst, skriv till Elisabeth Löfstrand efter den 14 september och fråga om plats. Frågor och anmälan till elilofstrand@gmail.com

 

Onsdagen den 16 oktober 18.30. Axel Englund: Musik, moral och sexualitet i makarnas Tolstoys prosa

Idén att musikens sinnlighet hotar förnuft, moral och hälsa återkommer kulturhistorien igenom. Kring sekelskiftet 1900 kombineras den med sexualvetenskapens och psykoanalysens idéer och sätter spår i skönlitteraturen. Den gestaltas bland annat i Leo Tolstojs kända kortroman ”Kreutzersonaten”. Många finner boken svårsmält – inte minst Tolstojs egen hustru Sofia Andrejevna, som skrev en egen berättelse på temat musik och utomäktenskaplig attraktion: ”Sång utan ord”. Axel Englund är professor i litteraturvetenskap i Stockholm och forskar om förhållandet mellan litteratur och musik.

Rigagatan 14. Öppet för alla intresserade och fri entré, men 70 kr för den som vill delta i eftersits. Förhandsanmäl gärna till unn.hellsten@gmail.com.

 

 Måndag den 4 november 11.15-12.00: Visning av Handelshögskolans konstsamling.

Begränsat delatagarantal,l 15 personer, och obligatorisk förhandsanmälan till Unn.Hellsten@gmail.com

 

Onsdagen den 6 november 18.30. Sigrid Schottenius Cullhed: Filomelas förvandlingar

Sigrid Schottenius Cullhed, docent i litteraturvetenskap i Uppsala, berättar  om sin bok Filomelas förvandlingar. Myten omdet outsägliga (2024). Legenden om Filomelas tragiska öde, med rötter i antikens grekiska och romerska kultur, har blivit en av de mest tongivande berättelserna om sexuellt våld i litteraturen. Föredraget utforskar hur denna myt, från tidigaste former till moderna tolkningar, fortfarande har stark betydelse idag. Särskilt behandlas hur myten har blivit en symbol för våldtäkt som en i grunden outsäglig erfarenhet. Samarrangemang med Klassiska föreningen.

Rigagatan 14. Öppet för allaintresserade och fri entré, men 70 kr för den som vill delta i eftersits. Förhandsanmäl gärna till unn.hellsten@gmail.com.

 

Andra halvan avnovember. Samtalsmöte. Datum och ämne ännu ej bestämt. Endast förmedlemmar.

 

Tisdagen den 3december 18.30: Natalia Ganuza: Förortssvenskans plats i det flerspråkiga Sverige

Förortssvenska har engagerat forskare sedan 1980-talet, från många olika perspektiv. Vad vet man därmed om förortsvenska idag? Varför väcker den ofta så starka känslor? Och vad händer när förortssvenskan tar plats i den svenska samtidslitteraturen? I föredraget görs nedslag i aktuell forskning om förortssvenska. Natalia Ganuza är professor i svenska, med sociolingvistisk inriktning, vid Uppsala universitet. Hon forskar bland annat om flerspråkighet och utbildning och olika former av migrationsrelaterad språklig variation.

Rigagatan 14. Öppet för alla intresserade och fri entré, men 70 kr för den som vill delta i eftersits. Förhandsanmäl gärna till<unn.hellsten@gmail.com>

 

Mer information läggs ut på hemsidan efter hand, www.stockholms-humanistiska.se.