Program våren 2025
Måndag 10 februari kl. 18.30
Mattias Ågren: Putins historieretorik – att skapa en sanning
Fil dr Mattias Ågren undervisar i ryska språket samt rysk och ukrainsk historia på Stockholms universitet. Hans doktorsavhandling från 2014 handlade om anti-utopier i modern rysk litteratur. I sitt föredrag tar han upp vilken roll Putins tolkning av rysk historia från olika tider spelar i propaganda och praktisk politik i dag. Hur är det till exempel med påståendet att Ukraina inte är något ”eget land”, som har legitimerat det ryska angreppskriget?
Föredraget föregås av ett kort årsmöte i Stockholms Humanistiska Förbund
Torsdag 6 mars kl.18. 30
Niklas Eriksson: Stormaktsskärgård: marinarkeologi vid Stockholms farleder
Marinarkeologin har gjort stora forskningsgenombrott under senare år. Niklas är docent vid Stockholms universitet och specialiserad på marinarkeologi. Sedan 2021 är han anställd inom forskningsprogrammet Glömda flottan för att skriva ett större översiktsverk om Den svenska skeppsarkitekturens historia 1450-1850. I monografin Stormaktsskärgård: Marinlandskapshistoria utmed farlederna mot Stockholm (2022) har han undersökt hur det tidigmoderna landskapet längs farlederna gestaltats och organiserats för kontroll över passerande farkoster och människor.
Onsdag 19 mars kl.13. 00–15.00
Visning av konst och arkitektur på Campus Albano
Det nya Campus Albano är en modern forskningsmiljö med hållbarhet som genomgående tema. Det syns i både arkitektur och konst. I parken finns den konstruerade ön Future Island, ett internationellt uppmärksammat konstverk av OOZZE och MarjeticaPotrč. Den är uppdelad i två klimatzoner, uppvärmd på norra sidan, ouppvärmd på södra, och ska illustrera klimatförändringen. Konsten i universitetsbyggnaden är modernistisk med verk av bl.a. Olle Baertling och Linda Shamma.
Vi får en översiktlig visning av Nationalstadsparken och universitetets detaljplan med prov på både arkitektur och inredning under guidning av en konstvetare från Statens konstråd och arkitekt Marcus Rancken.
Obligatorisk förhandsanmälan, max 25 deltagare och en avgift om 100 kr. Endast för medlemmar.
Onsdag 9 april kl.18.30
Helena Bodin: ”Det stora trolldomsoväsendet” – sann berättelse eller saga?
Helena Bodin berättar om ett mörkt inslag i den svenska historien, då häxprocesserna blossade upp i senare delen av 1600-talet. Länge ville man inte minnas vad som hänt, men häxorna, deras barn och rädslan för trolldomen görs levande om och om igen, inte minst i skönlitteraturen.
Helena är professor ilitteraturvetenskap vid Stockholms universitet och har bland mycket annat intresserat sig för hur litteraturen fungerar vid gränser av olika slag – mellan språk, folk och nationer, mellan konstarter och medier.
Vi planerar också ett samtalsmöte och eventuellt en ytterligare visning. Information kommer senare.
Samtliga möten, utom visningen, äger rum i sällskapsrummet i Stiftelsen Carl och Emy Setterwalls Minne, Rigagatan 14, 1 tr. (T-bana Karlaplan). Mötena är öppna för alla intresserade (dock ej visningen den 19 mars). Fri entré, men den som deltar i eftersits med lätt förtäring betalar 70 kr. Förhandsanmälan ej obligatorisk, men mycket önskvärd, särskilt om du vill delta i eftersitsen. Anmäl till<unn.hellsten[at]gmail.com>